Gdańsk Politechnika

Narutowicza 11/12

 
 

TWÓJ KOSZYK

Koszyk jest pusty
 
ksiazka tytuł: Stosunki narodowościowe na Wileńszczyźnie w latach 1920-1939. Wyd. 2 - 07 Rozdz. 4, cz. 1. Wielonarodowa...: Utworzenie Okręgu Administracyjnego...; Przesłanki kształtowania się stosunków...; Opinie i koncepcje w obozie...; Stosunki polsko-litewskie autor: Joanna Januszewska-Jurkiewicz
FORMY I KOSZTY DOSTAWY
  • 0,00 zł
Produkt w wersji cyfrowej - więcej informacji tutaj

Stosunki narodowościowe na Wileńszczyźnie w latach 1920-1939. Wyd. 2 - 07 Rozdz. 4, cz. 1. Wielonarodowa...: Utworzenie Okręgu Administracyjnego...; Przesłanki kształtowania się stosunków...; Opinie i koncepcje w obozie...; Stosunki polsko-litewskie

Wersja elektroniczna (brak aktualizacji)
Wydawnictwo: Uniwersytet Śląski
ISBN: 978-83-8012-603-9
Wydanie: 2, 2011 r.
Język: polski

Dostępność: dostępny
9,00 zł 8,10 zł
eKsiążka (Watermark)
PDF

Publikacja Format Wydanie Cena
eKsiążka pdf 2, 2011 r. 9,00 zł
eKsiążka pdf 2, 2011 r. 9,00 zł
eKsiążka pdf 2, 2011 r. 9,00 zł
eKsiążka pdf 2, 2011 r. 9,00 zł
eKsiążka pdf 2, 2011 r. 9,00 zł
eKsiążka pdf 2, 2011 r. 9,00 zł
eKsiążka pdf 2, 2011 r. 9,00 zł
eKsiążka pdf 2, 2011 r. 9,00 zł
eKsiążka pdf 2, 2011 r. 9,00 zł
eKsiążka pdf 2, 2011 r. 9,00 zł
eKsiążka pdf 2, 2011 r. 9,00 zł
eKsiążka pdf 2, 2011 r. 9,00 zł
 
 

Wilno i ziemia wileńska – to teren niezwykle ważny dla polskiej kultury i historii. Istotny i interesujący również z uwagi na swoją wielokulturowość, na wieloetniczność i zróżnicowanie wyznaniowe zamieszkujących tu niegdyś społeczności.
Na tle wielkich wydarzeń dziejowych Autorka maluje barwny obraz życia codziennego lokalnej społeczności oraz relacji między narodami zamieszkującymi ziemię wileńską w dwudziestoleciu poprzedzającym kataklizm II wojny światowej.
Książka jest efektem wieloletnich badań Autorki, przede wszystkim w zasobie Centralnego Archiwum Państwowego Litwy w Wilnie, które pozwoliły zrekonstruować meandry relacji polsko-litewskich, polsko-białoruskich, polsko-żydowskich.
Przywołanie źródeł nieznanych, a kapitalnych dla poruszanego tematu to atut pracy korygującej dotychczasowe i wnoszącej nowe ustalenia do stanu badań historycznych. Czytelnik znajdzie tu m.in. opis intrygujących planów wspólnych, polsko-białoruskich działań powstańczych przeciw władzy sowieckiej, poufne oceny polskich władz administracyjnych dotyczące struktury narodowościowej województwa wileńskiego, losy projektu wprowadzenia żydowskiej autonomii kulturalno-narodowej na Litwie, dzieje konfliktów, a także prób porozumienia.

Nagroda Honorowa Polskiego Towarzystwa Historycznego Oddział w Krakowie oraz Wydziału Historycznego Uniwersytetu Jagiellońskiego im. Wacława Felczaka i Henryka Wereszyckiego w 11. edycji Konkursu, 13 grudzień 2011 r.:


"<b>Nagroda Honorowa za szczególne zasługi na polu naukowym i popularyzatorskim przyznana została:
dr hab. Joannie Januszewskiej-Jurkiewicz</b>

Książka dr hab. Joanny Januszewskiej-Jurkiewicz,
<i>STOSUNKI NARODOWOŚCIOWE NA WILEŃSZCZYŹNIE W LATACH 1920-1939</i>
to efekt wieloletnich badań autorki, w których ukazuje ona różne aspekty relacji: polsko-litewskich, polsko-białoruskich oraz polsko-żydowskich. Praca nie tylko uzupełnia i poszerza badania nad problematyką stosunków narodowościowych na Wileńszczyźnie, ale również koryguje wiele dotychczasowych ustaleń. Książka ukazała się nakładem Wydawnictwa Uniwersytetu Śląskiego."

www.pth.krakow.pl
Fotoreportaż

Recenzja wyd. 1. ukazała się w „Białoruskich Zeszytach Historycznych” nr 34, 2011 r.
(dostępna pod adresem: www.kamunikat.org)

 

Newsletter

Newsletter
Zapisz Wypisz

Płatności

Kanały płatności

Księgarnia PWN Gdańsk akceptuje płatności: